Starta livsmedelsverksamhet

När du vill starta en livsmedelsverksamhet, till exempel ett café, restaurang, en korvvagn eller ett bageri, måste du anmäla registrering av din verksamhet till miljöförvaltningen. Det måste du göra senast 14 dagar innan du planerar att starta verksamheten.

Även för dig som är mellanhand och distribuerar eller säljer livsmedel, gäller kravet på anmälan om registrering. Eventföretag kan behöva registrering för livsmedelsverksamheten under ett event beroende på omfattningen.

Miljö- och byggnadsförvaltningen tar ut en engångsavgift för registreringen enligt fastställd kommunal taxa.

Krävs registrering?

Om du är en privatperson som tänker baka, sylta, laga enklare maträtter och/eller sälja matvaror under några dagar, behöver du inte registrera dig hos oss. Vi räknar det som tillfällig verksamhet och för detta kräver vi inte någon anmälan. Planerar du större verksamhet under längre tid eller återkommande verksamhet under året? Då ska du kontakta oss. 

Vilka verksamheter är undantagna?

- Privathushåll
- Servering som sker under kortare perioder (en helg eller två)

Även om din verksamhet inte kräver registrering så ska samtliga som tillhandahåller livsmedel till allmänheten följa tillämplig livsmedelslagstiftning. 

Godkännande hos Livsmedelsverket

Om du vill starta en animalieanläggning, till exempel ett mejeri eller ett slakteri, så görs ansökan om godkännande hos Livsmedelsverket.

Registrera dricksvattenanläggningar

Vattenföreningar, vattenverk och enskilda brunnar som distribuerar vatten till någon form av kommersiell verksamhet (såsom caféer, restauranger, campingar, servicehem, friluftsanläggningar, kyrkor) ska registreras hos miljökontoret.

För mer information om dricksvattenanläggningar.
  
Läs mer på Livsmedelverkets hemsida

Dricksvatten 

Övriga myndighetskontakter

När ni ska starta livsmedelsverksamhet för första gången kan det finnas fler myndigheter än miljökontoret som behöver kontaktas. Beroende på vilken typ av verksamhet ni avser starta kan t.ex. brandskydd, alkoholhandläggare och byggnadskontoret på kommunen behöva kontaktas.

Uppdaterad den 10 januari 2025

Kontakta livsmedel och hälsa

Inspektör, livsmedel och hälsa:
mbn(at)vilhelmina.se
0940-140 72

Kansli miljö-och bygg
0940-140 84
0940-140 73

Miljö-och byggnadschef:
Helene Myhrberg
0940- 140 71
helene.myhrberg(at)vilhelmina.se

Kontakta Näringslivskontoret

Adress och kontakt
Tingsgatan 1, 912 34 Vilhelmina
0940-140 61
naringsliv(at)vilhelmina.se

Besöks- och telefontid
Måndag-onsdag kl. 09.00-12.00.

Övrig tid kan ni nå enskilda tjänstemän via deras direktnummer eller kommunens växel.

Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-276 91 56
bogge.bolstad(at)vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-249 67 45
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se

Näringslivsutvecklare & Projektledare SHiMR
Ida Sonne-Lehnberg
072-450 19 09
ida.sonne-lehnberg(at)vilhelmina.se

Inflyttarlots & Projektledare Västerbotten Sweden
Thea Stjärnfelt
073-078 09 68
thea.stjarnfelt(at)vilhelmina.se

Checklista Verksamt