Samtycker du till att vi placerar en statistikkaka i din webbläsare i syfte att löpande förbättra vår webbplats? Om du inte samtycker kan du fortsätta att använda vilhelmina.se som vanligt.
Här följer information för hur verksamheter, föreningar och företag ska hantera sitt avfall. Detta gäller även dig som bygger nytt, eller renoverar din bostad.
Det är viktigt att fundera på vilka avfallsslag som uppstår inom verksamheten och vilka mängder man beräknar under ett år.
Det finns många aktörer för hämtning av avfall. Det är därför viktigt att känna till vem som hämtar vad och vilka som faktiskt får transportera avfall.
Sortera mat- och restavfall
Det mat- och restavfall som uppstår för att du som ansvarig och din personal finns i byggnaderna ska hämtas av kommunen. Det kan exempelvis vara avfall från köket, personalrummet och toaletterna.
Matavfall är även det som uppstår vid tillagning eller hantering av mat till försäljning, i till exempel ett tillagningskök, restaurang, mataffär, café eller en bensinmack.
Mat- och restavfallet ska sorteras på samma sätt som när du är hemma. Du får inte lämna förpackningar och tidningar i mat- och restavfallet.
Kommunen tillhandahåller kärl för mat- och restavfall, så vänd dig till kommunen för detta. Avfallet vägs och debiteras enligt gällande avfallstaxa. Företag behöver köpa speciellt framtagna papperspåsar avsedda för kompostering eller rötning. Här finns mer information:
Det finns många sorteras avfall som inte hämtas av kommunen. Dessa ska du som verksamhetsutövare hantera själv.
Nedan kan du läsa mera om några av alla fraktioner som ska hanteras.
Vad kostar detta dig då?
Den fasta grundavgiften debiteras årligen och täcker kostnaden för administration, avfallsplanering, service och tillgång till återvinningscentralen. Ni får ett passerkort för att kunna väga in och lämna avfall för er verksamhet.
Önskas fler vågkort så kontakta oss så hjälper vi dig.
Du som verksamhet kan årligen få en sammanställning av oss baserad på de EWC-koder som ditt avfall har. Sammanställningen kan användas vid tillsyn av exempelvis byggnad- eller miljöinspektörer.
Alla företag och verksamheter ska sortera ut sitt matavfall ur avfallspåsen som kommer från fikarum och kök. De företag och verksamheter som producerar matavfall ska sortera ut det från övrigt verksamhetsavfall.
Kärl och tömning av kärlen sker av Vilhelmina kommun.
Detta avfall kan hämtas av den som bedriver transport av avfall. Det är viktigt att du som avsändare har koll på att företaget du anlitar och lämnar ditt avfall till har de tillstånd som krävs.
På Vilhelmina återvinningscentral kan företag, verksamheter och föreningar anmäla att de vill lämna avfall. Då få de tillgång till ett vågkort som registrerar det avfall som lämnas och faktureras för det.
Kommunens ÅVC kan hjälpa dig med:
Sorterat avfall enligt sorteringsbilagan i Föreskifterna om avfallshantering, läs här.
Avfallet ska vägas in och rapporteras innan avlämning kan ske.
Avfallet debiteras enligt taxa baserad på EWC-koderna.
Inom länet finns flera aktörer etablerade för hämtning av större och mindre mängder av farligt avfall hos dig. Kontakta dem för mera information om hur de kan hjälpa dig.
För att lämna farligt avfall till en mottagare, oavsett vem, ska du som verksamhet registrera fraktion och mängd i Avfallsregistret. Kravet om rapportering är nationellt och gäller alla verksamheter och företag, oavsett vart i landet man befinner sig.
Återvinningscentralen i Vilhelmina kan numera ta emot mindre mängder farligt avfall från dig som verksamhet. Det ställs dock samma krav där som när du lämnar avfall till andra mottagare.
Kommunens ÅVC kan hjälpa dig med:
ÅVC tar emot mindre mängder farligt avfall.
Vid lämning av farligt avfall ska även ett intyg från Naturvårdsverket bifogas.
Läs mera om möjligheten att lämna farligt avfall på ÅVC samt vilka åtaganden du har, här.
Avfallet debiteras enligt taxa baserad på EWC-koderna.
För elavfall från företag och verksamheter gäller olika avlämningsregler beroende på om produkten ingår i el-kretsens producentansvar el-returen eller ej.
De som arbetar med metall erbjuder oftast även hantering av elavfall.
För att få lämna elavfall på våra återvinningscentraler krävs det att du som verksamhet har med dig ett avlämnarintyg som skapas i förväg på El-kretsens hemsida.
Vill du lämna elavfall från en verksamhet ska du alltid kontakta personal på återvinningscentralen innan inlämning för att få avfallet registrerat.
Kommunens ÅVC kan hjälpa dig med:
Allt elavfall är inte avfall som vi kan ta emot på ÅVC.
Elavfall med producentansvar kan lämnas på ÅVC tillsammans med avlämnarintyg från El-kretsen.
Läs mera om möjligheten att lämna elavfall på ÅVC samt vilka åtaganden du har, här.
Avfallet debiteras enligt taxa baserad på EWC-koderna.
Företag och andra verksamheter har ansvar för att sortera sitt förpackningsavfall. Ansvaret gäller alla verksamheter där förpackningsavfall uppstår, som till exempel förpackningsavfall från restauranger, sjukhus, butiker till offentliga tillställningar utomhus.