Förpackningar och papper
Företag och andra verksamheter har ansvar för att sortera sitt förpackningsavfall. Ansvaret gäller alla verksamheter där förpackningsavfall uppstår, som till exempel förpackningsavfall från restauranger, sjukhus, butiker till offentliga tillställningar utomhus.
Från och med den 1 januari 2024 ska du som verksamhetsutövare lämna ditt utsorterade förpackningsavfall som har producerats i samband med din verksamhet till ett insamlingssystem för verksamheternas förpackningsavfall.
Förpackningsavfall från verksamheter (naturvardsverket.se)
Sorteringskrav av förpackningar
Den som har förpackningsavfall ska sortera ut detta från annat avfall. Det som ska sorteras ut ska delas upp i följande fraktioner:
- papper och kartong
- plast
- metall
- färgat glas
- ofärgat glas
- plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem enligt 4 kap. 3 § förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar.
Serveringsställe
Du som driver ett serveringsställe som säljer mat eller dryck i förpackningar och där gästen kan äta eller dricka på plats, ska se till att gästen kan sortera sitt förpackningsavfall. Förpackningarna ska sorteras kartong för sig och plast för sig och så vidare. Även om dina gäster sorterar sitt avfall fel så är det du som driver verksamheten som är ansvarig för att avfallet till slut är korrekt sorterat.
Insamling och hämtning hos verksamheter
Företag kan idag beställa kärl för förpackningar och tömning av dessa från externa företag. Sök efter "återvinningsföretag i Västerbotten" för att hitta dessa aktörer på internet.
Insamling och hämtning hos flerfamiljshus
Bostadsrättsföreningar och andra gemensamhetsbostäder kan teckna avtal för fastighetsnära insamling av förpackningar. Kontakta nedanstående företag för mera hjälp om en lösning för just er:
Stena Recycling AB - Avfallshantering och återvinning | Stena Recycling
Ragnsells AB - En hållbar lösning för fastighetsnära insamling (ragnsells.se)
Kostnadsfria mottagningsplatser
Den mottagning som sedan tidigare har funnits på Vilhelmina återvinningscentral har upphört. Detta efter att lagstiftningen om producentansvar har förändrats och företaget, FTIAB, som tidigare har haft uppdraget inte kommer att hämta mera.
Senast den 1 januari 2026 ska antalet mottagningsplatser vara minst en per kommun (7 kap. 2 § förpackningsförordningen). Det är producentansvars organisationen NPS som ansvarar för att skapa mottagningsplatsen.
Tid för när etablering kommer att ske inom Vilhelmina kommun är ännu inte bestämd.
Lämna i Umeå
I Västerbotten erbjuder NPA er möjligheten att kostnadsfritt lämna förpackningar i Umeå.
Tillfällig lösning
Vilhelmina kommun erbjuder dig som företagare en tillfällig möjlighet att lämna kartong och plastförpackningar, under våra ordinarie öppettider, på våra ÅVC. Detta sker under en kort tid så att du som företagare och verksamhetsutövare hinner teckna avtal med extern aktör för insamlingen.
Öppettider på Vilhelmina, Dikanäs och Saxnäs ÅVC
Du som företagare kan hitta företag som erbjuder tjänster för fastighetsnära insamling av förpackningar och papper på internet. Sök efter aktörer som arbetar med återvinning. Dessa finns vanligtvis i Umeå, men utför sina tjänster inom hela Västerbotten. Det kan även vara möjligt att hitta liknande aktörer i Östersund.
Kärlen för insamling av kartong- och plastförpackningar kommer att finns tillgängliga under våra ordinarie öppettider på våra ÅVC tillsvidare.
Därefter ska du ha hunnit teckna ett avtal, enskilt eller kanske tillsammans med dina grannar/företagarföreningen, för fastighetsnära insamling.