Företag och verksamheter

Alla företag och verksamheter ska sortera ut sitt matavfall ur avfallspåsen som kommer från fikarum och kök. De företag och verksamheter som producerar matavfall ska sortera ut det från övrigt verksamhetsavfall.

Om du driver en verksamhet som producerar matavfall som verksamhetsavfall behöver du köpa hem speciellt framtagna papperspåsar (9, 22 eller 45 liter) avsedda för kompostering eller rötning.

Dessa påsar kan du köpa in via återförsäljare listade nedan. Här kan du också köpa in andra hjälpmedel som gör det enklare för din verksamhet att sortera ut matavfallet från restavfallet. Till exempel hållare till matavfallspåsar, avrinningstratt med mera. Avrinningstratten är smart att använda, när du låter ditt blöta matavfall rinna av får ditt matavfall bättre kvalitet samt att det blir billigare då din taxa baseras på vikt.

Återförsäljare av produkter till utsortering av matavfall är: SANSAC och Svenco

Ditt verksamhetsavfall som är matavfall lägger du i det bruna avfallskärlet.

Verksamheter som producerar matavfall som verksamhetsavfall är de som tillagar eller hanterar mat till försäljning, till exempel tillagningskök, restauranger, mataffärer, bensinmackar och så vidare.

Debitering av hämtningsavgift

Politiken beslutade under 2023 att kommunen ska äga alla avfallskärl. Detta samtidigt som beslut om krav på utsortering av matavfall infördes.

Din verksamhet kommer att fortsätta att använda det gröna kärlet ni har idag, om inte annat överenskommits. Till detta kommer ni att få ett brunt kärl för 140 liter att lägga det sorterade matavfallet i.

Debitering av kärlen kommer att ske med start 1 januari 2024. Detta tillsammans med återköp av ditt befintliga kärl. 

Vi vill jobba för en bättre arbetsmiljö för våra chaufförer. Vi kommer därför under 2024 att se över dragvägar och avfallsutrymmen. 

Taxorna finns att läsa i sin helhet här.

Uppdaterad den 4 november 2024