Frågor och svar - matavfall
Får jag kompostera mitt matavfall?
Ja, det får du efter en godkänd anmälan till Miljö- och byggnadsnämnden. Läs mera om kompostering och gör din ansökan här.
Om du skulle få behov av vår service med insamling av matavfallet så finns den alltid där för dig att börja använda. Du kommer att få ett likadant kärl med två fack (ett för matavfall och ett för restavfall) även om du väljer att använda din egen kompost.
Varför ska jag sortera ut mitt matavfall?
Det är ett regeringsbeslut att alla hushåll och verksamheter i Sverige ska börja sortera ut sitt matavfall innan 2023. Miljömässigt är det en stor miljövinst att ta tillvara på matavfallet som kan omvandlas till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.
Inom Vilhelmina kommun beslutades den 19 juni 2023 att fastställa våra nya Föreskrifter om avfallshantering. Där ingår beslutet att vi ska sortera ut matavfallet. Läs gärna mera om våra föreskrifter här.
Vad kostar det – blir det dyrare?
Idag vägs allt avfall inom Vilhelmina kommun. Taxan för matavfall kommer att vara lägre per kilo, i förhållande till viktavgiften för restavfall. Läs gärna mera om vår nya taxa här.
Varför ska vi ha papperspåsar till matavfallet?
Vi har valt att använda papperspåsar till vårt matavfall då vi inte vill bidra med att sprida plast i naturen. Varken bioplastpåsen eller majspåsen bryts ner ordentligt när matavfallet rötas och omvandlas till biogas, även om påsarna sägs vara komposterbara.
Dessa papperspåsar som ska användas är komposterbara och godkända för en kravcertifierad rötningsprocess.
Blir det samma för fritidshus?
Fritidshusen kommer ha samma krav att sortera ut matavfallet.
Inför vintern 2023/2024 kommer kommunen att skapa ett antal centrala uppsamlingstationer, CUS, där mat- och restavfall ska sorteras och lämnas. Det medför att möjligheten till betalsäckarna upphör för fritidshusavfallet och ett abonnemang skapas för varje fritidsbostad.
Läs mera om fritidshusavfall här.
Hur ofta töms tunnan?
Vilhelmina kommun är indelad i olika renhållningsområden. Lär mera här
Får jag ha en egen avfallskvarn?
Nej vårt avloppssystem är inte rustat för detta.
Om jag behöver en större tunna än den som ni delar ut?
Då hör du av dig till oss så löser vi det. Kontakta kundtjänst på telefon 0940-140 50.
Vad ska jag göra av mitt gamla gröna kärl?
Kärlet har du, eller tidigare ägare, köpt av oss. Det är ditt kärl och du kan därför välja att använda det till något annat. Varför inte till regnvatten, hundmat eller till kläder som ska tvättas?
Om du inte vill ha kvar ditt gamla kärl kommer du även att kunna lämna in det till vår ÅVC. Kärlen kommer då att skickas tillbaka till tillverkaren för att bli nya kärl.